2023 itibariyle pasaport ücretleri, ülkeden ülkeye, pasaport türüne ve çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Pasaport ücretleri başvuru yapılacak olan ülkenin hükümeti tarafından belirlenir.  Her ülkenin kendi içinde belirli kuralları bulunan pasaport başvurularında ücretler de değişiklik gösterir. Türkiye’de pasaport ücretleri, pasaportun türüne ve süresine göre değişiklik gösterir. 2023 itibariyle Türkiye’de alınan pasaport ücretleri ise şu şekildedir:

  • 10 yıl süreli pasaport: Yetişkinler için daha yüksek bir ücretle başlar, yaşa ve pasaport tipine göre değişiklik gösterir.
  • 5 yıl süreli pasaport: Yetişkinler, çocuklar ve öğrenciler için farklı ücretlendirme bulunur. 
  • Geçici pasaport: Geçici bir süreyle seyahat edecek olanlar için daha düşük bir ücretle başlar.

Pasaport Ücretleri Ne kadar?

Kişilere göre düzenlenen pasaport, birden fazla çeşitliliğe sahiptir. Türkiye’de pasaport çeşitleri ve ücretleri, pasaportun türüne, süresine, başvuran kişinin yaşı ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. 2023 itibariyle Türkiye’de kullanılan başlıca pasaport türleri arasında siyah, yeşil ve bordo pasaport öne çıkar. Peki, pasaport başvuru ücreti her pasaport için farklılık gösterir mi?   2023 yılında Pasaport ve harç ücretleri, yıla bağlı olarak değişiklik gösterir. 1 yıl için istenen pasaport ücreti, 1.535,55 TL iken, 3 yıl ve üzerisi için istenen pasaport ücreti, 5.444,25 TL’dir. Bu ücretler içerisinde defter ve harç bedeli de yansıtılır.

2024 Pasaport Ücretleri Ne Kadar Olacak?

Her yıl Ocak ayı itibariyle pasaport fiyatları belirli değişikliklere tabi tutulur. Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın oluştuğu yeni tebliğ kararınca pasaport ücreti 2024 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe konulacak ve pasaport ücretlerine %58,64 oranında zam uygulaması yapılacağından, 10 yıllık pasaport ücreti 2024 Ocak itibariyle, yaklaşık olarak 8.625 TL olarak belirlenir. Yeni yılda gerçekleşen vergi ve harç artışlarındaki orana göre değişen bu ücretlendirme, diğer süreli pasaportlar için aynı geçerliliğini korur.

İlginizi Çekebilir;  Aktarmalı Uçuş Nasıl Olur, Bagaj Transferi Nasıl Yapılır? 2024

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport başvurusu için gerekli evraklar ülkelere ve pasaport türlerine göre değişiklik gösterir. Türkiye’de pasaport başvurusu için talep edilen evraklar arasında şunlar yer alır;

  • Kimlik Kartı: Başvuru sahibinin kimliğini kanıtlayan, geçerli bir nüfus cüzdanı veya kimlik kartı en temel evraklardan biridir. 
  • Biyometrik Fotoğraf: Pasaport başvuru formu ile birlikte teslim edilen, belirli ölçülerde ve belirli kurallara uygun biyometrik fotoğraf, son altı ay içinde çekilmiş olması önemlidir.
  • Dilekçe ve Başvuru Formu: Kişisel bilgileri, seyahat amacını ve diğer önemli bilgileri içeren form ve başvuru dilekçesi gerekir.
  • Varsa Eski Pasaport: Yenileme başvurularında, eski pasaportun getirilmesi gerekir. Eski pasaportunuz varsa, geçerlilik süresi bitmiş olsa bile, yeni pasaport başvurusunda bulunurken teslim etmeniz gerekebilir.
  • Vize: Gideceğiniz ülkelerden biri veya birkaçı için vize gerekiyorsa, vize başvurusu için gerekli belgeleri hazırlamanız önemlidir.
  • Ücret Dekontu: Pasaport ücretini ödediğini gösteren bir ödeme belgesi veya dekont sunulur. 
  • Erkekler için Askerlik Belgesi: Askerliklerini yaptıklarını ya da muaf olduklarını beyan eden bir belgedir.
  • Medeni Hal Belgesi: Evli olan başvuru sahipleri için evlilik cüzdanının ibraz edilmesi gerekir. 
  • 18 Yaşından Küçükler için İzin Belgesi: 18 yaşını doldurmamış kişiler için velisinden ya da yasal temsilcisinden alınan izin belgesi ve bu kişinin kimlik fotokopisi de gerekir.
  • Diplomatik ve Hizmet Pasaportu için Ek Belgeler: Diplomatik veya hizmet pasaportları için özel duruma bağlı olarak ek belgeler istenebilir. Bu belgeler, kişinin statüsüne ve görevine bağlı olarak değişir.

Pasaport Ücretleri Nereye Yatırılır?

Pasaport ücretleri, başvuru yaptığınız ülkenin belirlediği resmi tahsilat noktalarına veya ödeme yöntemlerine yatırılır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, konsolosluk veya büyükelçilik gibi resmi kuruluşlardan biri tarafından belirlenen prosedürlere tabidir. Pasaport ücreti ödeme için kişiler bu kurumlardan birine başvuru yaparak, ödemelerini gerçekleştirebilirler. Pasaport ne kadar sorusundan sonra pasaport ücretleri nereye yatırılır sorusu da önem kazanır. 

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
  • Banka Ödemeleri
  • Online ÖDeme Sistemleri
  • Posta Çeki ve Havale
İlginizi Çekebilir;  Vizesiz Gidilen Ülkeler 2024: Sıralı Liste

Pasaport Türleri Nelerdir?

Pasaportlar, kişinin statüsüne, mesleki durumuna ve seyahat amacına göre farklı türlerde düzenlenir.

  • Siyah Pasaport: Diplomatik Pasaport olarak da bilinen siyah pasaport, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı personeli, büyükelçiler, konsoloslar ve aileleri gibi devlet görevlileri tarafından kullanılır. Siyah pasaport sahipleri, diplomatik misyonların yürütmek amacıyla ülkeler arası seyahat ederler.
  • Yeşil Pasaport: Yeşil Pasaport, devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşları ile diğer resmi kurumlarda çalışan personel ve aile üyeleri tarafından kullanılır. Yeşil pasaport, resmi görevlilerin yurt dışındaki iş seyahatleri ve resmi görevlerini icra etmeleri amacıyla verilir. Yeşil pasaport ücreti için, harç bedeli olmadan sadece defter bedeli ödemeniz gerekir. 
  • Bordo Pasaport: Bordo pasaport, umumî, hususi ve hizmete mahsus olarak üç farklı türde verilen bir pasaporttur. Halkın tamamına açık olan pasaport bordo pasaportlar olarak adlandırılır. Bordo pasaport ücreti içerisinde harç ve defter vergileri yer alır. Bu pasaport, seyahat amacı fark etmeksizin herkes tarafından alınabilir. Umumî pasaport, genel olarak herkes tarafından kullanılabilen pasaport türüdür. Hususi pasaport, yurtdışında görevlendirilen özel sektör çalışanları, gazeteciler, öğrenciler ve emekliler gibi özel gruplar tarafından kullanılır. Hizmete mahsus pasaport ise, kamu görevlileri tarafından, resmi görevleri kapsamında yapacakları yurtdışı seyahatler için kullanılır. Öğrenci pasaport ücreti 2023 yılı itibariyle sadece 502 TL olarak belirlenir. Sadece defter bedelini ödeyen öğrenciler, 25 yaşının üzerindekilerde harç ve defter bedelini ödemekle yükümlüdür.
  • Geçici Pasaport: Normal pasaport sürecinin tamamlanamadığı acil durumlarda kullanılır. Aniden çıkan iş veya sağlık sorunları nedeniyle yapılan seyahatlerde geçici bir çözüm sağlar.
  • Çocuk Pasaport: 8 yaş altındaki çocuklar için düzenlenen pasaport türüdür. Velisi veya yasal temsilcisi tarafından başvurulur ve genellikle daha kısa bir süre için geçerlidir.
İlginizi Çekebilir;  Pasaport Nasıl Alınır: Gereken Evrak Listesi

Denizci Mavi Kart Pasaport: Türk denizcilik sektöründe çalışan kişilere özel olarak düzenlenen bir kimlik kartıdır. Mavi kart sahipleri, uluslararası denizcilik faaliyetlerinde kolaylık sağlar.

İnovatif Sigortayla Seyahati Koruma Altına Al

Pasaport, bir kişinin kimliğini ve vatandaşlığını belirten resmi bir belge ve uluslararası seyahatlerde temel bir geçerliliğe sahiptir. Pasaport, kişinin fotoğrafını, kimlik bilgilerini, doğum tarihini ve vatandaşlık durumunu içerir. Uluslararası seyahatlerde sınırlarda giriş-çıkış işlemlerinde kullanılarak kişinin kimliğini kanıtlar ve yabancı ülkelerdeki yetkililere bilgi sağlar. Pasaport sahipleri, vize alarak veya vize muafiyeti kapsamında birçok ülkeye seyahat edebilirler. Pasaport, acil durumlarda konsolosluk veya büyükelçiliklerden yardım talep etme olanağı sağlar. Pasaport, uluslararası seyahatlerde serbest dolaşım ve dünya genelinde farklı kültürleri keşfetme avantajı sunar. Pasaport harcı ne kadar öğrenmek ve ihtiyacınız dahiline pasaport sahibi olmak için gerekli bilgilere İnovatif Sigorta’dan ulaşabilirsiniz. Seyahatiniz boyunca kendinizi ve sevdiklerinizi koruma altına İnovatif Sigorta aracılığıyla alabilirsiniz. Hemen detayları incelemek için tıklayınız!

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir