Otoyol ve köprü ücretleri, ulaşım altyapısı sağlayan kamu veya özel sektöre ait kuruluşlar tarafından belirlenen ve kullanıcılardan toplanan bir tür yol kullanım ücretidir. Ücretler, otoyolların inşaatı, bakımı, genişletilmesi ve işletilmesi için gerekli finansmanı sağlamak amacıyla alınır.  Her bir köprü için farklı bakım ve gereksinimler mevcut olduğu için, geçiş ücretleri de benzerlik gösterir. Bu durumda, köprü ücretlerin oluşmasına neden olan bu bakım ve gereksinimler nelerdir detaylı bir şekilde inceleyelim.

  • Finansal Yatırım: Otoyol ve köprü ücretleri, özellikle büyük ulaşım projelerinin maliyetini karşılamak için kullanılır. Otoyolların inşaatı, bakımı ve genişletilmesi gibi altyapı projeleri genellikle büyük yatırımları gerektirir. Ücretler, bu projelerin finanse edilmesine katkı sağlar.
  • Altyapı İnşası ve Bakımı: Yolların ve köprülerin kalitesini artırmak, güvenliği sağlamak ve trafik akışını düzenlemek amacıyla yeni altyapı projelerine yatırım yapma imkanı tanır.
  • Trafik Düzenleme: Otoyol ve köprülerin yoğun kullanıldığı durumlarda trafik akışını düzenleme amacı taşır. Yoğunluğun kontrol altında tutulması, seyahat sürelerinin kısalması ve trafik sıkışıklığının azalması için önemlidir.
  • Bakım ve Onarım: Düzenli bakımı ve onarımı gerçekleşmesi için alınan ücretler, uzun vadeli kullanım ve güvenlik için önemlidir.
  • Sürdürülebilirlik ve Gelir Kaynağı: Altyapıların sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi ve bakımı için önemli bir gelir kaynağı oluşturur. Gelirler, otoyol ve köprü projelerinin gelecekteki finansman ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır.

Köprü Geçiş Ücretleri 

Bölgeler arasındaki geçişi sağlamak için oluşturulan köprüler vardır. Bu köprüler için belirlenen bir ücret de mevcuttur. Köprü ücretleri, köprünün konumu, uzunluğu, kullanım amacı ve yönetim kuruluşuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Her köprü için farklı ücret tarifleri bulunduğu gibi, bu ücretler, aracın sınıfı, ödeme yöntemi ve geçiş yönü gibi faktörlere göre de değişiklik gösterir. Binek otomobiller, bireysel kullanıcılara ait olduğu için, otomobilin büyüklüğü ve motor gücüne bağlı olarak köprü ücretinde değişiklik görülür. Arazi taşıtlarından olan kamyon ve diğer taşıtlar da taşıma kapasitesine ve ticari amaçlı kullanımlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma araçları da, tur otobüsleri ve minibüsler için ayrı bir ücret tarifesi düzenlenir. Son olarak, motosiklet kullanıcıları, diğer araçlara göre düşük olsa da köprü geçişlerinde belirli bir ücret ödemesi gerekir.

İlginizi Çekebilir;  Genişletilmiş Kasko Nedir?

Osmangazi Köprü Ücreti

Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde İzmit Körfezi’ni geçen bir köprü olarak bilinen Osmangazi Köprü ücreti, aracın sınıfına, gidiş ya da geliş yönüne, ödeme yöntemine ve güzergahına bağlı olarak farklı ücretlendirmelere sahiptir. Ocak 2023 itibariyle düzenlenen yönetmeliğe göre, her bir araç için belirli tarife ücretleri mevcuttur. Bireysel bir otomobil için Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti genellikle nakit ödemelerde daha yüksek olurken, Hızlı Geçiş Sistemi olarak adlandırılan HGS veya Otoyol Geçiş Sistemi olarak bilinen OGS gibi elektronik sistemlerle yapılan ödemelerde bir miktar indirim uygulanır. Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti, otomobiller için 184.50 TL iken, bu ücret motosiklet geçişlerinde 129 TL olarak belirlenir. Aracın sınıfına göre geçiş ücretlerinin farklılaştığını ifade ederken, minibüs ücretleri için bu tutar, 295 TL, yolcu ücretleri 350 Tl, kamyon ücretleri 464.50 ve tırlar için 585, 50 TL olarak belirlenir. Araç sahipleri araç özelliklerine bağlı olarak köprü geçiş ücretini ödemek zorundadır.

İstanbul Köprü Ücretleri

1 Ocak 2023 tarihi itibariyle İstanbul’da bulunan bazı köprü ücretleri yeniden düzenlenerek, bir önceki yıla oranla farklı fiyatlandırmalara sahiptir. İstanbul’da bulunan ve önemli konuma sahip olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, trafiğin en yoğun olduğu ve İstanbul’un en gözde köprülerinden olan iki köprüdür. Her yıl belirlenen İstanbul köprü ücretleri, gerekli bakım ve gider maliyetleri göz önünde bulundurularak, farklı ücretlere tabii tutulur. Ocak 2023 yılı itibariyle belirlenen ücretler, her otomobil sınıfı için ayrı olurken, bu ücretlendirme ilk geçişte alınır ve ücretlendirme içerisinde geri dönüş ücreti de eklenir. Bu anlamda bir defa ödediğiniz ücrette, köprüden geri döndüğünüz zaman ek bir ücret ödemeniz gerekmez.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Geçiş Ücreti

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen bu otoyol ve köprü ücretleri, her yıl 1 Ocak itibariyle yeniden düzenlenir. Ocak 2023 tarihinden itibaren, 15 Temmuz Köprü ücreti için geçiş ücreti, tek bir geçiş hakkı özelinde, otomobiller için 8.25 TL, hafif ticari araçlar için 10.75 TL ve motosikletler için 3.25 TL olarak belirlenir. Bu ücretler ilk geçişte alınarak, düzenli olarak takip sistemine eklenir. 15 Temmuz köprüsünden, kamyon, tır, otobüs ve benzeri büyüklüğe sahip diğer araçların geçiş izni olmamasından dolayı, bu araçlar için belirlenen bir ücret de bulunmaz.

İlginizi Çekebilir;  Kasko Değer Listesi: Kasko Değer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Geçiş Ücreti (FSM Köprüsü Geçiş Ücreti)

2023 yılının Ocak ayı itibariyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün de geçiş ücretlerinde değişiklik yapılarak, yeni ücretlendirmeler oluşturuldu Bu ücretlendirmelere göre, her aracın kendine özel geçiş ücreti bulunur. Gidiş, geliş toplam ücretler için otomobil kullanıcıları 16.50 TL, ticari araçlar 21.50 TL ve motosiklet kullanıcıları da 6.50 TL ödeme yapar. Belirli sınıflara ayrılan araçlar için ise, 3. Sınıf araçlar 350 TL, 4. Sınıf araçlar 464.50 TL ve son olarak 5.sınıf araçlar ise, 585.50 TL FSM köprü geçiş ücreti ödenmektedir.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Geçiş Ücreti

İstanbul’un 3.köprüsü olarak bilinen Yavuz Sultan Selim köprüsü, özellikle kamyon, tır ve yolcu otobüsleri için inşaa edilen ve büyük araçların İstanbul trafiğine girmeden de yolculuk yapabilmelerine olanak sağlayan bir körüdür. Diğer otomobil ve motosikletlerin de kullanımına açık olan 3.köprü geçiş ücreti, Ocak 2023 tarihinden itibaren şu fiyatlandırmayla hizmet verir.

  • Otomobiller için 19 TL
  • Hafif ticari araçlar için 25 TL
  • Yolcu otobüsleri için 46.5 TL
  • Kamyon araçlar için 118.5 TL
  • Tır ve benzeri yükseklikteki araçlar için 147.5 TL
  • Motosikletler için ise, 13 TL olacak şekilde 3.köprü ücret tarifesi uygulanır. 

Otoyol Ücretleri

Zaman zaman yeni güncellemelerle düzenlenen otoyol geçiş ücretleri, her köprü için farklı tarifeler uygulanır. Köprünün bakımı ve diğer maliyet hesaplamaları göz önünde bulundurularak yapılan bu ücretlendirme, aracın sınıfına, geçiş yönüne ve otoyolun uzunluğuna bağlı olarak da farklılaşır. Köprü geçiş ücretlerinde ödeme yöntemleri de farklılık gösterdiğinden, nakit ödemeler ve kart ödemelerine göre HGS sistemiyle yapılan ödemeler daha hesaplı bir kullanım sunar.

İnovatif Sigortayla Aracını Koruma Altına Al

Her körü için ayrı olarak belirlenen ve her köprü özelinde belirli otomobil ve diğer araçların sınıflarına göre farklı ücretlendirmelerin bulunduğu bu otoyol ve köprü ücretleri, Hızlı Geçiş Sistemi olarak bilinen HGS teknolojisi sayesinde hızlı ve pratik bir şekilde ödenebilir. HGS sahibi olmayan araçlar, köprü girişinde bulunan gişelerden geçiş için ödeme yapmaları ve bilet almaları zorunlu bir hizmettir. Nakit, banka ya da kredi kartı kullanılarak alınan bu biletler, yolculuk süresince yanında bulundurmaları ve gerekli durumlarda ibraz etmeleri gerekir. Otoyol ve köprü ücretler ve ödeme yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve HGS teknolojisini öğrenmek için İnovatif Sigorta’dan destek alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir;  Kasko İptali Nasıl Yapılır? Ayrıntılı Kasko İptali Süreci 2024

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir