Ehliyet yenileme işlemini, aracınızı güvenle kullanmaya devam edebilmek adına belirlenen son tarihten önce yenileme işlemini yapmanız gerekmekte. Eski sürücü belgelerinin yenilenmesi için tanınan sürenin uzatılması ile birlikte; bu rehberde ehliyet yenileme sürecinin tüm detaylarını ele alacağız. Sağlık raporu alma, ehliyet için gerekli belgeler ve sürücü belgesi yenilememe durumunda cezaların güncel durumu.
Ehliyet Yenileme Süresi 31 Temmuz 2025 Tarihine Kadar Uzatıldı
Ehliyet yenileme işlemi nüfus müdürlüklerinde çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunun için randevu aldığınız nüfus müdürlüğüne giderek işleminizi tamamlayabilirsiniz. Size geçici bir belge verilmekte ve yeni çipli ehliyetiniz adresinize kargolanmaktadır.
Bakan Ali Yerlikaya’nın yaptığı açıklamada 5 milyon 413 bin 148 kişide eski tip sürücü belgesi olduğu bilgisi yer almakta. Bu sebeple randevulardaki yoğunluk ve sorun yaşanmaması adına 31 Aralık 2024 son tarih olarak belirlenmişken; 31 Temmuz 2025’e uzatılmış durumda. Burada önerimiz son tarih yaklaşmadan randevunuzu oluşturup ertelememeniz olacaktır.
Bakan Yerlikaya yeni tarihi sosyal medya hesabından şu şekilde duyurdu;
Bu açıklama çerçevesinde Karayolları Trafik Yönetmeliği Geçici 10. Maddesi uyarınca, eski tip sürücü belgesi yenileme ile ilgili tanınan süre mevcut şartlarda 31 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatıldı.
2025 Ehliyet Harçları
2016 yılı itibariyle Türkiye’de yeni çipli sürücü belgesi tipine geçiş yapıldı. Bu tarihten itibaren eski tip belgelerde güncellemeler yapıldı.
- Eski Tip Yenileme için;
Vakıf Hizmet Bedeli: 2,88 TL
Değerli Kağıt Bedeli: 18.71 TL olarak yansımaktadır.
- 2016 sonrası, yani yeni tip sürücü belgeleri için ise;
Vakıf Hizmet Bedeli: 331,04 TL
Değerli Kağıt Bedeli: 1.424,91 TL’dir.
- İlk kez sürücü belgesi alma veya mevcut ehliyet için sınıf ekleme işlemlerinin ücretleri ise şu şekilde:
Vakıf Hizmet Bedeli: 331,04 TL
Değerli Kağıt Bedeli: 1.424, 91 TL.
Ehliyet Yenilememe Cezası
Ehliyet yenilemememin cezası sınıflarına göre şu şekildedir:
A, A1, A2, F Sınıfları: 1.883,18 TL
B Sınıfı: 5.678,61 TL
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M Sınıfları: 9.475,63 TL
Not: Bahsi geçen ücretler, vergi oranlarına göre değişiklik gösterebilir. Güncel bilgiyi kontrol etmeyi unutmayın.
Ehliyet Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Ehliyet yenileme işlemi oldukça basit adımlardan oluşmaktadır. İşte yapmanız gerekenler:
- Randevu Alın: Randevu için iki seçenek mevcut. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sitesi üzerinden ya da Alo 199 hattı üzerinden randevu oluşturmalısınız.
- Gerekli Belgeleri Hazırlayın
Randevunuza giderken yanınızda bulundurmanız gereken belgeleri eksiksiz hazırlayın. - Başvuru Yapın
Randevu gününüzde seçtiğiniz nüfus müdürlüğüne giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Belgeler
- Kimlik Belgesi: T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da pasaport.
- Eski Ehliyet: Ehliyet yenileme sürecinizde mevcut sürücü belgenizi ibraz etmeniz gerekmektedir.
- Biyometrik Fotoğraf: Son altı ay içinde çekilmiş, 1 adet biyometrik fotoğraf.
- Sürücü Sağlık Raporu: Aile hekiminden ya da özel sağlık kuruluşlarından alınabilmektedir. Burada sağlık raporunuzu aldıktan sonra randevu almanızı tavsiye ederiz. Hekiminizin muayene sonrası “sürücü olur” kutucuğunu işaretlemesi yeterli olacaktır. “Sağlık raporu nasıl alınır?” yazımızda ehliyet için sağlık raporu başlığını inceleyebilirsiniz.
- Ehliyet Harcı ve Vakıf Ücretleri Dekontu: Vergi dairesi veya bankalar aracılığıyla ödenen ücretlerin dekontlarının ekran görüntüsü veya evrak olarak yanınızda bulunması.
Ehliyet Yenileme Süreci ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ehliyet Yenileme Süresi Ne Kadar?
Başvurunuzu tamamladıktan sonra yeni ehliyetiniz ortalama 15 günde adresinize gönderilmektedir. Bu süreçte geçici sürücü belgesi ile araç kullanmaya devam edebilirsiniz.
Ehliyet Yenileme İçin Son Tarih Uzatıldı Mı?
31 Aralık 2024 tarihi ehliyet yenileme için son tarih olarak belirlenmişti. Fakat yoğun talep sebebiyle 31 Temmuz 2025 tarihine kadar bu süre uzatıldı. Ehliyet değişikliği için bu süreyi kaçırmamaya özen gösterin.
Sürücü Belgesini Yenilemezsem Ne Olur?
Sürücü belgesini yenilemeyen sürücüler cezai yaptırımla karşılaşabilir. Zamanında tamamlıyor olmak hem güvenliğiniz hem de yasal düzenlemeler sebebiyle önemlidir.
Ehliyet yenileme işlemi online yapılabilir mi?
Randevu işlemini online olarak yapabilirsiniz fakat başvurunun tamamlanması için nüfus müdürlüklerinde yüz yüze yapmalısınız.
Sağlık raporunu aile hekiminden almak zorunda mıyım?
Hayır, böyle bir kısıtlama yoktur. Özel sağlık kuruluşlarından da sağlık raporunuzu alabilirsiniz.
Yeni ehliyetim kaç yıl geçerli olacak?
Yeni tip ehliyetler, sınıfına bağlı olarak 10 yıl geçerlidir.
Sonuç olarak, ehliyet yenileme süreci, oldukça kolaydır. Burada tavsiyemiz son tarihe bırakmamanız, nüfus müdürlüklerinde oluşan yoğunluk sebebiyle randevu bulmakta zorlanabilirsiniz. Düzenli kontrol ederek size en yakın nüfus müdürlüğünden randevu alarak ehliyetinizi yenileyebilirsiniz.
Trafikteki seyahatiniz için yasal sorumluluklarınızı takip etmeniz cezai bir yaptırımla karşılaşmamanız ve güvenliğiniz için oldukça önemlidir. Trafik sigortası ve kasko için İnovatif Sigorta’dan şimdi teklif al.